15% korting in de Sale 🚨
15% korting in de Sale 🚨
Nu ontdekken
00
Uren
00
Min.
00
Sec.

Zwangerschapskalender

Gefeliciteerd, je bent zwanger!Deze woorden krijgen dagelijks vele vrouwen te horen, maar wat staat jou dan allemaal te wachten? Op deze pagina vertellen wij per maand wat er onder andere in het lichaam van een zwangere vrouw gebeurt, maar geven wij ook tips met het oog op de voorbereiding van de komst van de kleine spruit.

DE EERSTE MAAND

0 - 4 WEKEN

Het is toch echt zo; je bent zwanger! Tijdens de eerste maand kun je erg moe zijn, dit komt omdat je hormonale huishouding zich sterk verandert. Pak goed je rust, af en toe lekker op de bank hangen is daarom ook echt niet erg. Zorg ervoor dat je veel water drinkt en gezond eet. Rauwe groentes, fruit en calcium zijn erg belangrijk voor jou en het kleintje dat in jou groeit.

Veel mensen kiezen ervoor om dit mooie bericht nog voor even voor zichzelf te houden, je mag ook echt wel genieten van dit prille geluk, want blij en ontspannen zijn is een echte win-winsituatie voor jou en het kleine wondertje dat in jou groeit.

Na vier weken is jouw baby ongeveer 6 mm lang en beginnen het hartje, spijsvertering, ruggengraat, ruggenmerg en de placenta zich te ontwikkelen. Het is nog wat vroeg, maar de eerste babysokjesaanschaffen is toch al wel een echte highlight.

 DE TWEEDE MAAND

5 - 8 WEKEN

Misschien dat je inmiddels al zo enthousiast bent geweest en het blije nieuws al bijvoorbeeld met jouw ouders hebt gedeeld. Het is voor hen natuurlijk ook een hele happening.

Ook tijdens deze fase in jouw zwangerschap kun je nog wel erg moe zijn. Je zult gaan merken dat je al wat vaker naar de WC moet. Je kunt alvast een doktersbezoek gaan plannen voor de derde maand. Bereid je hierop voor door vragen op te schrijven, want naast een hoop vreugde brengt een zwangerschap ook veel onzekerheid en vragen met zich mee. Praat hier goed over met jouw dokter en je directe omgeving. Natuurlijk zul je ook deze maand goed op jouw voedingspatroon moeten letten en blijf veel water drinken.

Na acht weken is jouw baby ongeveer 2,8 cm lang, functioneert het hartje al en worden de ogen, neus, lippen, tong, oren en tanden gevormd. Bij jongetjes begint zelfs de penis al te verschijnen.

 DE DERDE MAAND

8 - 12 WEKEN

Dit is al de laatste maand waarin je last hebt van de misselijkheid en de eerste vermoeidheidsfase. Maar blijf er voor zorgen dat je je goed kan ontstpannen. Waarschijnlijk moet je ook wat vaker plassen. Dit is normaal en zal terugkomen aan het einde van jouw zwangerschap. Vergeet de regelmatige check-ups bij de gynaecoloog niet. Stemmingswisselingen horen er simpelweg bij, probeer hier met jouw partner over te praten, zodat ook je partner begrijpt wat er met jou gebeurt.

Aan het einde van dit trimester mag je het officieel naar jouw omgeving verkondigen dat je zwanger bent. Sommige mensen zijn hier heel creatief in en hebben mooie aankondigingen gemaakt. Met behulp van Google kun je een hoop inspiratie opdoen.

Jouw baby'tje is nu als 6,3 tot 7,6 cm lang, weegt ongeveer 15 tot 30 gram en neemt inmiddels een herkenbare vorm aan. Vingertjes en tenen, armen en benen zijn volledig gevormd. Met een Doppler instrument is vanaf week 10 de hartslag te horen. 

DE VIERDE MAAND

13 - 16 WEKEN

Je zult merken dat je al wat meer energie hebt, dan de afgelopen maanden. Dit is ook de periode dat je de welbekende zwangerschapsgloed begint uit te stralen. Ook kunnen sommige vrouwen al merken dat hun buik wat groter aan het worden is. Blijf goed op jouw voedingspatroon letten; de behoefte aan ijzer zal toenemen. Dit zit o.a. in groene bladgroenten, volkoren brood en bonen. Schrijf je nu al in voor voorbereidingslessen die in de zevende maand beginnen.

Tip: gebruik deze "nieuwe" energie om met z'n tweetjes er nog eens lekker op uit te gaan, om samen wat te ondernemen. 

Jouw baby is zo'n 17 cm lang, weegt 170 gram. Jouw baby begint inmiddels al met het oefenen van belangrijke vaardigheden die hij straks op de wereld nodig heeft. Denk maar aan het bewegen van de armen en benen.

DE VIJFDE MAAND

17 - 21 WEKEN

Heb je hem al gevoeld? Dit is namelijk de maand dat je jouw baby'tje voor het eerst goed kan gaan voelen schoppen. Dit is een heel bijzonder moment in de zwangerschap.

Blijf goed in beweging, want ook jouw bloedsomloop verandert zich. Het kan zijn dat ook inmiddels jouw borsten zich gaan voorbereiden op de borstvoeding, daarom kan het voorkomen dat ze af en toe colostrum lekken, een geelachtige vloeistof.

Jouw baby is nu 20 tot 25 cm lang en weegt zo'n 450 gram. Het hoofdje begint te groeien, de interne organen rijpen, wenkbrauwen, oogleden en wimpers verschijnen. In deze periode kan het geslacht van de baby bekend worden gemaakt, ideaal als je de kinderkamer echt voor een jongetje of voor een meisje wilt inrichten.

Römer Kid Black Thunder

DE ZESDE MAAND

22 - 25 WEKEN

Jouw buik is inmiddels al zo groot als een voetbal aan het einde van het twee trimester. Inmiddels ben je al weer een paar kilo aangekomen en kunnen je voeten gaan opzwellen. Leg daarom af en toe je benen lekker omhoog, probeer comfortabele schoenen te gaan dragen en laat de hoge hakken in de kast liggen.

Jouw baby is nu ongeveer 25 tot 28 cm lang en weegt circa 850 gram. Je baby is inmiddels al in staat op om te hikken. De huid is bedekt met een beschermende laag, ook wel Vernix genoemd. Ook krijgt jouw baby steeds meer geluiden mee van de wat er buiten de baarmoeder gebeurt, hij begint dus al aan jouw stem te wennen.

Langzaam aan zul je de kamer gaan inrichten; wiegje, commode en een  kledingkast. Mooie decoratie maakt de kinderkamer helemaal af. 

DE ZEVENDE MAAND

 26 - 30 WEKEN

Je bent wat zwaarder en zult ook al weer wat sneller moe zijn, pak je tijd en rust. Probeer eventueel al wat minder te gaan werken. Stemmingswisselingen en een verhoogde prikkelbaarheid zijn tijdens het laatste trimester veel voorkomend. Wees hier bewust van en blijf met jouw partner praten.

Jouw baby is zo'n 35 cm lang en weegt al 1,5 kilo. Inmiddels heeft jouw kindje al smaakpapillen. Het wordt nu ook al tijd dat je een autostoel en kinderwagen gaat aanschaffen, neem hier goed de tijd voor en laat je eventueel adviseren door bijvoorbeeld onze klantenservice.

Onze topmerken zijn o.a. Römer, Maxi Cosi, Kiddy, Cybex, ABC Design, Hauck en Koelstra.

DE ACHTSTE MAAND

 31 - 34 WEKEN

Inmiddels ben je zo'n 4 kilo aangekomen, moet je nog wat vaker naar de WC en zul je wat meer kleine pijntjes ervaren, zoals rugpijn en brandend maagzuur.

Omdat jouw buik zwaarder en groter wordt, worden veel normale bewegingen al lastiger. Ga daarom af en toe lekker zwemmen. In het water heb je nauwelijks last van het gewicht en omvang van jouw buik. Zwemmen is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor de kleine in jouw buik.

Jouw baby is tussen de 38 en 45 cm lang en weegt al 2 tot 3 kilo. Deze maand zal je baby snel groeien. Je zult nu ook steeds vaker de baby gaan voelen. Deze maand zul je eigenlijk de gehele babyuitzet compleet moeten hebben, voor het geval dat de kleine vroeger komt dan gepland. Na de bevalling zul je al wel veel kleertjes en luiers krijgen, maar zorg ervoor dat je een voorraad rompertjesen Pampers op voorraad hebt liggen.

DE NEGENDE MAAND

35 - 40 WEKEN

Ja, het is alweer de laatste maand, wat gaat de tijd toch snel he! Je bent weer wat aangekomen en jouw buik is flink gegroeid. Je baby zal zich klaar gaan maken voor de bevalling en zich anders gaan positioneren in de buik. Zorg ook deze maand voor voldoende rust en probeer stress zoveel mogelijk te vermeiden. 

Zorg dat je de ziekenhuistas ruim op tijd klaar hebt staan en plaats de autostoel alvast in de auto. Je weet namelijk niet precies wanneer het grote moment daar is, dus wees zo veel mogelijk voorbereid. Naast spullen voor jou en de baby, is het ook fijn om wat kleding, toiletspullen en eventueel wat te eten voor jouw partner in de ziekenhuistas te stoppen. 

Jouw baby is nu 44 tot 50 cm lang en weegt ongeveer 3 tot 3,5 kilo. De baby is volledig ontwikkeld en kan buiten de buik goed overleven. Het aftellen kan beginnen, het is namelijk bijna bij zo ver; de dag dat je jouw baby in jouw armen hebt is bijna aangebroken.