Draagzakguide

Draagzakken advies en info

Draagzak of draagdoek?

Er zijn twee manieren om je baby te dragen. In een stabiele draagzak met heupgordel wordt het gewicht optimaal verdeeld en genieten jij en jouw baby van een hoog draagcomfort. Aan een draagdoek moet je meestal eerst wennen, maar zorgt bij veel moeders en vaders voor een bijzonder en natuurlijk draagcomfort.
Draagzakken

Door de stevige rugzakachtige constructie is het draagcomfort bij draagzakken zeer groot. Door de heupgordel wordt het gewicht optimaal verdeeld over het bekken. De riemen zijn ontworpen zodat je de draagzak kan aanpassen aan verschillende leeftijden en doeleinden. Sommige draagzakken bieden drie draagopties, zodat je je kind op de buik, op de rug of op de heup kunt dragen.
Draagdoeken

Er zijn verschillende soorten draagdoeken. Zo zijn er geweven draagdoeken, rekbare draagdoeken, ringslings en Mei Tai, wat een tussenvorm van een draagdoek en draagzak is. Verschillende draag- en wikkeltechnieken maken het mogelijk om in verschillende draagposities een kindje te dragen. Met een goede draagtechniek kun je de hurkspreidende houding van het kind ondersteunen op basis van de leeftijd. Met een beetje oefening kun je de draagdoek zonder veel moeite gebruiken en omknopen.

Draagdoeken

Tot welk gewicht wil je je kindje in een draagdoek dragen?

Het gewicht van de baby bepaalt de structuur en de sterkte van de materialen van een draagdoek. Voor pasgeborenen en baby's tot 15 kg kunnen elastische materialen en stoffen worden gebruikt. Voor zwaardere kinderen zijn stevige draagdoeken van een geweven stof een aanrader.

Rekbare draagdoekElastische draagdoeken vormen zich goed om je kindje en worden gemakkelijk geknoopt. Een Elastische draagdoek is een doek van een rekbare stof, bijvoorbeeld tricot. De doek rekt diagonaal en in de breedte. Eerst knoop je de doek en vervolgens zet je je kind erin. Knoop de doek strak, zodat deze niet uitzakt. Een elastische doek kan voor een klein kindje met een lichaamsgewicht tot 10 á 15 kg worden gebruikt. Wanneer de doek teveel uitrekt, is deze niet meer geschikt voor je baby.

Geweven draagdoekEen geweven draagdoek is een doek van geweven katoen. Het knopen van een geweven doek vraagt iets meer oefening dan die van een rekbare doek. Geweven draagdoeken zijn meestal sterker en stabieler. Ze kunnen worden gebruikt voor kinderen met een lichaamsgewicht tot 20 kg. Er zijn lange en korte geweven doeken. Bij een lange geweven doek varieert de lengte van 3,2 meter tot langer dan 5 meter. Een lange draagdoek geeft meer knoopmogelijkheden. De lengte van een korte draagdoek varieert tussen de twee en drie meter. Je kunt deze doek gebruiken om asymmetrisch over één schouder te dragen. Hierbij ben je snel klaar met knopen, maar deze doek is minder geschikt voor lange afstanden.

Ringsling (draagdoek met ring)

Een ringsling draagdoek is een korte geweven draagdoek met twee ringen die aan een uiteinde vast zitten. Je hoeft hem niet te knopen want hij sluit doordat je de stof door die twee ringen haalt. Dit is handig, makkelijk en snel. Je draagt de ring-sling draagdoek over één schouder, met je kindje aan de andere kant op je heup. Daardoor is deze doek meer geschikt is voor kortere afstanden.

Mei tai

De mei tai is gedeeltelijk voorgevormd en daardoor super makkelijk en snel om te knopen. Je moet de heup- en schouderbanden knopen. Het rugpand is al voorgevormd. Zo heb je het gemak van een draagzak en de geborgenheid van een draagdoek. De Mei Tai draagdoek kan op de buik, op de heup en op de rug gedragen worden.

Onze topmerken voor draagdoeken

Hieronder vindt je een klein overzicht van onze meest populaire merken van draagdoeken. Een draagdoek is zeer persoonlijk en iedereen heeft zijn eigen behoeften en wensen. Ontdek de veelzijdige merken en modellen binnen ons assortiment.
Hoppediz
Amazonas
Manduca
BabyBjörn

Onze bestsellers - Draagdoeken


Draagzakken

Vind je een meegroeiende draagzak belangrijk?

Meegroeiende draagzakken kunnen individueel worden aangepast aan de wensen van de drager en baby. Daarnaast kunnen ze ook worden gebruikt als de baby snel groeit. Normale draagzakken zijn meestal voor een specifieke tijd- of gewichtscategorie te gebruiken.

Ben je bovengemiddeld lang of krachtig gebouwd?

De meeste draagzakken zijn ontworpen voor een postuur van een gemiddelde drager. Idealiter past de draagzak goed bij zowel kleinere moeders als ook grotere vaders. Als vanaf het begin een zeer grote of bijzonder sterk gebouwde draagzak gewenst is, is het belangrijk om een draagzak te vinden met goede verstelbare banden zodat de draagzak individueel aangepast kan worden.

Hoe wil je je kind dragen?

Afhankelijk van de draagzak kun je jouw baby op de buik, op de heup of op de rug dragen. Sommige modellen zijn zelfs geschikt voor meerdere draagopties.

Buikdragers

Buikdragers

Totdat je kindje de leeftijd bereikt waarbij hij/zij goed zelfstandig kan zitten (ongeveer de 7e / 8e maand ) kun je je kindje het beste alleen op de buik dragen. In deze positie zit je kind in de meeste optimale en fysiologische houding. Het kindje moet goed tegen je aan zitten, zodat het hoofd en de nek worden ondersteund.

Heupdragers

Heupdragers

De heupdrager is alleen aan te raden als je kind goed en zelfstandig kan zitten. Deze positie wordt vaak gekozen om degene die de draagzak draagt te ontlasten. Door de ondersteunende heupriem hoeft de drager het bekken niet te bewegen en kan de rug worden ontlast van het gewicht van het kindje.

Rugdragers

Rugdragers

De draagzak voor op de rug is alleen te gebruiken als het kindje vrij en zelfstandig kan zitten. De kleintjes ontdekken de wereld op de rug van hun ouders. Voor ouders is de draagzak op de rug vaak comfortabeler bij zwaardere kinderen, zeker omdat sommige draagzakken zijn ontworpen om tot 20 kg lichaamsgewicht te dragen.

Onze bestsellers - Draagzakken


Welke prijscategorie komt overeen met jouw budget?

Een draagzak gebruiken jij en je baby gedurende vele maanden. Met het juiste model is het dragen van je kindje voor beide erg aangenaam. Misschien ben je wel zo overtuigd dat je vaker de draagzak gebruikt dan de kinderwagen of buggy. Hoogwaardige modellen worden vaak het meest gewaardeerd vanwege de robuuste stof en functionele extra's.

Onze topmerken voor draagzakken

Hieronder vindt je een klein overzicht van onze meest populaire merken van draagzakken. Een draagzak zeer persoonlijk en iedereen heeft zijn eigen behoeften en wensen, ontdek de veelzijdige merken en modellen binnen ons assortiment. Naast genoemde merken hebben we natuurlijk nog veel meer top merken in onze shop.
Manduca
BabyBjörn
Amazonas
Hoppediz
cybex GOLD
Amazonas
Limas
Kinderkraft

Ontdek hier alle draagzakken » en  draagdoeken »