Autostoelguide

Autostoel groepen

De verschillende autostoelen zijn gegroepeerd van groep 0 tot groep 3, afhankelijk van het gewicht, lengte en leeftijd van je kindje. Het gewicht van het kind is de belangrijkste factor bij het kiezen van de juiste autostoel.

Groep 0

 • Gewicht: 0-13 kg
 • Leeftijd: geboorte - 1 jaar
 • Lengte: 40-90 cm
De autostoeltjes zijn speciaal ontworpen voor de allerkleinsten met een gewicht tot 13 kg. De reiswiegjes worden meestal in de tegenovergestelde rijrichting gemonteerd met behulp van het Isofix-systeem, de autostoel-base of veiligheidsgordel. De autostoeltjes kunnen zowel op de achterbank als op de passagiersstoel worden gemonteerd; let hierbij goed op dat de passagiers-airbarg is gedeactiveerd.
Ontdek hier alle autostoelen - groep 0 »

Groep 0+/1

 • Gewicht: 0-18 kg
 • Leeftijd: geboorte - 4 jaar
 • Lengte: 40-100 cm
De autostoelen groep 0+/1 zijn ontworpen voor kinderen met een gewicht tot 18 kg. Het voordeel van een 0+ autostoel is dat ze langer gebruikt kunnen worden; de stoel groeit met je kindje mee. De meeste autostoeltjes kunnen zowel met de rijrichting mee of in de tegenovergestelde richting worden bevestigd. Achterwaarts vervoeren is het veiligst, lees hier meer over reboard autostoelen.
Ontdek hier alle autostoelen - groep 0+ »Ontdek hier alle autostoelen - groep 1 »

Groep 1/2/3

 • Gewicht: 9-36 kg
 • Leeftijd: 1 - 12 jaar
 • Lengte: 75-150 cm
De autostoelen in groep 1/2/3 zijn ontworpen voor kinderen met een gewicht van 9 tot 36 kg. De autostoelen worden met de rijrichting mee geïnstalleerd. Autostoeltjes die gebruikt kunnen worden voor zowel peuters als grotere kinderen hebben meestal een 5-puntsgordel of een vangkussen. Zodra ze daar zijn uitgegroeid kan het kindje met behulp van de normale gordel vastgezet worden.
Ontdek hier alle autostoelen - groep 1/2/3 »

Groep 2/3

 • Gewicht: 15 - 36 kg
 • Leeftijd: 3,5 - 12 jaar
 • Lengte: 95-150 cm
De autostoelen in groep 2/3 zijn ontworpen voor kinderen met een gewicht van 15 tot 36 kg. Autostoeltjes in groep 2/3 bestaan uit een zitverhoger met rugleuning. De hoofdsteun zorgt ervoor dat de gordel over de schouder van het kind loopt en niet in de nek. Daarnaast zorgt de zitverhoger er voor dat de heupgordel op de juiste plek zit. De autostoelen worden met de rijrichting mee geïnstalleerd.
Ontdek hier alle autostoelen - groep 2/3 »

In welke richting wordt de stoel geplaatst?

In het algemeen bestaan er vele verschillende soorten autostoelen die zowel met de rijrichting mee als ook in de tegenovergestelde richting in de auto kunnen worden geplaatst. Door de stoel met de rijrichting mee te plaatsen, heb je altijd visueel contact met het kindje. Achterwaarts vervoeren is veiliger. Uit onderzoek is gebleken dat het risico dat kinderen gewond raken of omkomen bij een ongeval bij achterwaarts vervoeren vijf keer kleiner is dan bij voorwaarts vervoer. Sommige modellen autostoelen kunnen zowel in de rijrichting als in de tegenovergestelde richting worden geplaatst.

Reboarders

Reboard-autostoelen zijn ontworpen voor de kleinsten, tussen 0 en 4 jaar. Reboarders worden tegen de rijrichting in geplaatst. De nek- en rugspieren van baby's zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Bij een frontale botsing absorbeert de stoel de energie van de impact en verdeelt deze door het hele lichaam. De meeste reboarders kunnen worden geïnstalleerd op zowel de achterbank als ook de passagiersstoel, op voorwaarde dat de passagiers-airbag is gedeactiveerd.

Ontdek hier alle reboarders »

Bevestiging

Met een enkele klik kan het autostoeltje met behulp van de veiligheidsgordel van de auto worden bevestigd.

 Autostoelen met Isofix

Veel auto's hebben tegenwoordig het Isofix-bevestigingssysteem. Dit systeem biedt optimale bescherming, vooral tegen frontale botsingen.

 Autostoelen met bevestigingsbasis

De bevestigingsbases kunnen eenvoudig in elk voertuig worden geïnstalleerd. Vervolgens is het alleen nodig om de autostoel te bevestigen.

Andere belangrijke aspecten

Er zijn veel andere aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het juiste autostoeltje. Met de juiste autostoel biedt je het kindje de grootste veiligheid en comfort.

Bescherming tegen zijdelingse botsingen

Bescherming tegen zijdelingse botsingen

De diepe, opgevulde zijkanten van de stoel bieden optimale bescherming tegen zijwaartse botsingen.

Verstelbare zitpositie

Verstelbare
zitpositie

De stoelen met meervoudig verstelbare standen garanderen het comfort van de kleine passagier op elke leeftijd terwijl ze mee groeien.

Verstelbare rugleuning

Verstelbare
rugleuning

De stoelen met verstelbare rugleuning passen zich op elk moment aan de behoeften van de kleine aan.

Verstelbare hoofdsteun

Verstelbare
hoofdsteun

Verstellen van hoogte van de hoofdsteun om je kindje optimaal comfort te bieden tijdens elke rit.

Gordelsysteem

Op de Europese markt zijn er momenteel twee gordelsystemen beschikbaar voor autostoeltjes: de 5-punts gordel en het vangkussen.

5-punts gordelsysteem

Het 5-punts gordelsysteem is makkelijk te verstellen en groeit gemakkelijk met het kind mee. Zo zorg je voor een perfecte pasvorm op basis van de lichaamsgrootte van het kindje. In geval van een botsing worden de krachten overgebracht op de schouders en het bekken. Het is belangrijk dat de gordel niet los zit. Het is aan te raden de gordel zonder dikke jas te bevstigen, zodat de vijfpuntsgordel goed op zijn plaats zit.

Veiligheidskussen

Het veiligheidskussen is een soort beugel die de borst en buik van het kind bedekt. In het geval van plotselinge stop of ongeval vermindert het impact kussen de krachten die op het kind inwerken, hierdoor is het kindje beter beschermt tegen verwondingen. Door de vormgeving gaat het "afrollen" van het bovenlichaam gemakkelijker en zorgt daardoor voor minder belasting van de nek en hoofd.

Autostoelaccessoires

Er zijn veel accessoires voor je autostoel te krijgen. Een aantal zijn echte aanraders. Een warme voetenzak is natuurlijk onmisbaar. In de zomer beschermt een zonnescherm het hoofdje van je kind goed tegen de zon. Ook hebben we een leuk aanbod aan autostoel speelgoed, om de autorit nog leuker te maken.

Of ben je misschien op zoek naar een autostoel basis? Ontdek dan hier alle autostoel bases.

Onze topmerken voor autostoelen

Hieronder vindt je een klein overzicht van onze meest populaire merken van autostoelen. Ontdek de veelzijdige merken en modellen. Naast genoemde merken hebben we natuurlijk nog veel meer top merken in onze shop.

axkid
Joie
Britax Römer
Chicco
kinderkraft
Cybex
Hauck
Mutsy
Maxi Cosi
Kiddy
Osann
Peg-Perego